Οικονομική ενίσχυση πληγέντων από φυσικές καταστροφές 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΛΗΓΕΝΤΑ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Στο πλαίσιο των πολιτικών για την στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, ο ΟΠΕΚΑ παρέχει οικονομικές ενισχύσεις σε πολίτες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Οι ενισχύσεις αυτές αφορούν δύο κατηγορίες πολιτών:

Τους πολίτες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στο Μάτι στις 23 και 24 Ιουλίου 2018.

Τα παιδιά που επλήγησαν από την απώλεια της οικογένειάς τους από τις φονικές πλημμύρες της Κρήτης τον Φεβρουάριο του 2019.

Πιο συγκεκριμένα, οι οικονομικές ενισχύσεις αφορούν σε:

Α) Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση καταβλήθηκε σε όσους υπέστησαν τραυματισμό λόγω των πυρκαγιών που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018 και νοσηλεύτηκαν για χρονικό διάστημα άνω των 48 ωρών. Σε περίπτωση θανάτου δικαιούχου της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται στους νόμιμους κληρονόμους του.

B) Χορήγηση εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε συνταξιούχους ή επιδοματούχους ανασφάλιστους υπερήλικες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 στην Περιφέρεια Αττικής.

Γ) Καταβολή μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης για τα προστατευόμενα τέκνα θανόντων από  τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 του άρθρου 2 της πράξης νομοθετικού περιεχομένου (ΦΕΚ 138/Α/2018).

Δ) Καταβολή μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης για τα προστατευόμενα τέκνα θανόντων από τις πλημμύρες του Φεβρουαρίου 2019 στην Κρήτη.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για το νομικό πλαίσιο των παραπάνω οικονομικών ενισχύσεων:

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΣ

ΑΙΤΗΣΗ – ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΝΟΣΗΛΕΥΘΕΝΤΕΣ

ΑΙΤΗΣΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΒΙΩΣΑΝΤΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟ

Έκτακτη Ενίσχυση Πυρόπληκτων Ανασφάλιστων Υπερηλίκων

Xορήγηση εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε συνταξιούχους ή επιδοματούχους ανασφάλιστους υπερήλικες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 στην Περιφέρεια Αττικής.

Μηνιαία Οικονομική Ενίσχυση στα Προστατευόμενα τέκνα Θανόντων από τις Πυρκαγιές

Χορήγηση μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης, με τη μορφή επιδόματος, στα προστατευόμενα τέκνα θανόντων, ενός ή και των δύο γονέων, από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 στην Περιφέρεια Αττικής.