Συνεργασία ΟΠΕΚΑ – Ανταποδοτική Ανακύκλωση & Κοιν.Σ.Επ. «Νέοι Ορίζοντες»

Συνεργασία του ΟΠΕΚΑ με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση και με την  Κοιν.Σ.Επ. «Νέοι Ορίζοντες»

Ο ΟΠΕΚΑ συνεργάζεται με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση, αλλά και με την  Κοιν.Σ.Επ. «Νέοι Ορίζοντες» που μια φορά το μήνα μέλη της συγκεντρώνουν από τους ειδικούς κάδους που βρίσκονται τοποθετημένοι  σε όλους τους ορόφους της κεντρικής υπηρεσίας του οργανισμού επί της Πατησίων 30, όπου συστεγάζονται ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ, υλικό, παραδίδοντας το στην  Ανταποδοτική Ανακύκλωση.

 

Ερωτήσεις και απαντήσεις: Ανταποδοτική ανακύκλωση – Η συνεργασία με τον ΟΠΕΚΑ

 

ΗΛΙΑΣ ΜΟΥΣΤΑΙΡΑΣ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

 

Όταν λέμε ανταποδοτική ανακύκλωση τι ακριβώς εννοούμε;

Η Ανταποδοτική Ανακύκλωση στηρίζεται στην εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων ανακύκλωσης που επιτυγχάνουν την υψηλή συμμετοχή των πολιτών αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία, η οποία δίνει μεγάλη έμφαση στην παροχή κινήτρων προκειμένου ο καταναλωτής- δημότης να συμμετάσχει στη διαδικασία ανακύκλωσης, ικανοποιώντας ταυτοχρόνως τις ανάγκες του,  αλλά και τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες του. Ο πολίτης κάτω από αυτές τις συνθήκες, εύκολα συνειδητοποιεί ότι οι άδειες συσκευασίες, το χαρτί, το μέταλλο κλπ. δεν είναι σκουπίδια, όπως υπέθετε, αλλά υλικά με προστιθέμενη αξία.

 

Ποιος είναι ο πρωτεργάτης της ανταποδοτικής ανακύκλωσης στην Ελλάδα, ποια είναι η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και σε ποιες περιφέρειες αυτή τη στιγμή ο πολίτης μπορεί να βρει τα «σπιτάκια ανακύκλωσης»; 

Το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) Συσκευασιών “ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ” είναι  φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εξυπηρετεί αποκλειστικά το δημόσιο συμφέρον, ο οποίος έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με αποστολή του την οργάνωση και την προώθηση της ανακύκλωσης συσκευασιών σε όλη τη χώρα.

Οι αρχές μας εκπορεύονται και στηρίζονται στα θεμέλια μιας βιώσιμης και αειφόρου περιβαλλοντικής ανάπτυξης – σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο – με επίκεντρο τον Άνθρωπο και το σεβασμό στο Περιβάλλον, τηρώντας πλήρως την κοινοτική και εθνική νομοθεσία. Στην ιστοσελίδα: https://www.antapodotiki.gr/el/map, υπάρχουν όλα τα Κέντρα, Πάρκα και Πολυχώροι Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης σε όλη τη χώρα.

 

Ποιες είναι οι συνεργασίες σας με τον δημόσιο τομέα  – δημόσιες υπηρεσίες  –  αυτή την περίοδο και ποια είναι η σχέση σας με τον ΟΠΕΚΑ, όπου ήδη λειτουργεί σύστημα ανακύκλωσης;  

Το σύστημα της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης αποτελεί το μοναδικό Φορέα που έχει αναπτύξει ολοκληρωμένα προγράμματα ανακύκλωσης για την εκπλήρωση της νομικής υποχρέωσης για χωριστή συλλογή των ανακυκλώσιμων συσκευασιών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, με την Περιφέρεια Αττικής, με την Ελληνική Αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τις Σταθερές Συγκοινωνίες, με τα υπουργεία Εργασίας, Ανάπτυξης, Παιδείας, Πολιτισμού, Ναυτιλίας και Τουρισμού με την εισαγγελία του Αρείου Πάγου και με τον ΟΠΕΚΑ , ενώ συνεχώς προστίθενται φορείς από όλη την επικράτεια.

Σε ότι αφορά τον ΟΠΕΚΑ, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Διοίκηση του Οργανισμού και ειδικότερα την Διοικητή κα Ξένια Παπασταύρου, καθώς με δική της πρωτοβουλία ξεκίνησε μέσα σε μια δύσκολη περίοδο (λόγω covid-19) η εφαρμογή του προγράμματος αρχικά από τα κεντρικά γραφεία και με στόχο την επέκταση σε όλες τις δομές του Οργανισμού ανά την επικράτεια.

Στην προσπάθεια αυτή,  αμέριστη είναι η συμβολή του Φορέα “ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ” που μετέχει ως τεχνικός σύμβουλος στο πρόγραμμα. Μέσα από την πρωτοβουλία αυτή, εκτός από τα περιβαλλοντικά οφέλη, ενισχύονται οικονομικά κοινωνικές ομάδες (Κοιν.Σ.Επ.) στις οποίες έχουμε αναθέσει τις εργασίες συλλογής, μεταφοράς και ανακύκλωσης των υλικών που απορρίπτονται, ενώ παράλληλα ανταποδοτικά οφέλη μέσα από την εν λόγω διαδικασία, πηγαίνουν υπέρ του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων του Οργανισμού (ΠΣΕ ΟΓΑ). Πρόκειται για ένα καθ’ ύλην πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας βασιζόμενο στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης (κοινωνία – οικονομία – περιβάλλον). Τα έως σήμερα αποτελέσματα μαρτυρούν ότι σημαντικές ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών που πιθανώς να κατέληγαν στα σκουπίδια, πλέον εκτρέπονται.

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΡΑΓΚΙΑΣ, υπεύθυνος της Κοιν.Σ.Επ. «Ανοιχτοί Ορίζοντες» 

 

Κύριε Φραγκιά, σε ποιον ανήκει η ιδέα της δημιουργία της Κοιν.Σ.Επ. στην οποία εσείς είστε πρόεδρος;  

Η ιδέα «γεννήθηκε» από μία ομάδα αποφυλακισμένων. Ύστερα από ένα πρόγραμμα κατάρτισης που αφορούσε το «Πράσινο» και την Κοινωνική Οικονομία, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τη συγκεκριμένη Κοιν.Σ.Επ. με στόχο την ομαλή επανένταξή μας στην αγορά εργασίας.

 

Η συνεργασία σας με τον ΟΠΕΚΑ όσον αφορά την ανακύκλωση πότε ξεκίνησε, πόσο συνεργάσιμοι είναι οι άνθρωποι του οργανισμού και σε ποιο επίπεδο βρίσκεται σήμερα η συνεργασία σας ;

Η συνεργασία μας με τον ΟΠΕΚΑ ξεκίνησε στα τέλη του 2019. Θεωρώ ότι είναι εξαιρετική και για αυτό το λόγο εξελίχθηκε με την ανάληψη όλου του κτηρίου και την τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης.

 

Η ανακύκλωση είναι μια σύγχρονη ιδέα που αφορά όλους μας. Εσείς πώς τη βιώνετε στην καθημερινότητα σας και πόσο κοντά στην ιδέα αυτή βρίσκεται ο Έλληνας πολίτης ; 

Η ανακύκλωση στην Ελλάδα έχει κάνει βήματα προόδου, προφανώς δεν βρίσκεται  ακόμη στο επίπεδο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά προχωράει. Χρειάζεται περισσότερη κινητοποίηση προκειμένου οι  Έλληνες πολίτες να μπουν σε αυτή τη διαδικασία και να τους γίνει τρόπος ζωής.

 

Εσείς προσωπικά πώς βιώσατε αυτό το πέρασμα από τη μία κατάσταση στην άλλη και πώς σχεδιάζετε το μέλλον σας;

Το «πέρασμα» έγινε με επιμονή, πιστή και υπομονή από τη στιγμή που δεν υπήρχε άλλη επιλογή αλλά και με πολύ μεγάλο ψυχικό και σωματικό κόστος. Όμως η συναισθηματική  ικανοποίηση για το ότι η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, αλλά και οι υποστηρικτές  της  είχαν και έχουν θέση εργασίας, η οποία τους επιτρέπει να είναι λειτουργικοί τόσο για τον εαυτό τους όσο και για την κοινωνία, μας κρατά ζωντανούς και μάχιμους. Για τον μέλλον, έχουμε πολλές καινοτόμες ιδέες και σκέψεις που ελπίζουμε να βρουν πρόσφορο έδαφος, με άλλα λόγια στήριξη και ανταπόκριση χωρίς στερεότυπα.

ΞΕΝΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΙ ΗΛΙΑΣ ΜΟΥΣΤΑΙΡΑΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΟΠΕΚΑ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΠΕΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ Κοιν.Σ.Επ «ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»