1555

Πρόγραμμα Κάλυψη

ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Γενικός στόχος του Προγράμματος είναι η  αξιοποίηση ιδιωτικών κατοικιών, που είχαν διατεθεί για τη στέγαση αιτούντων διεθνή προστασία στο πλαίσιο του προγράμματος «ESTIAII» της υπ’ αρ. 13348/2.4.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Μετανάστευσης και Ασύλου (Β’ 1199) και του προγράμματος «ESTIA 2021» της υπ’ αρ. 270/2.2.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Μετανάστευσης και Ασύλου (Β’ 451), ώστε να εξασφαλίσουν δωρεάν ποιοτική στέγαση για τρία έτη σε ευάλωτους νέους ηλικίας είκοσι πέντε (25) έως τριάντα εννέα (39) ετών δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Οι ειδικοί στόχοι του προγράμματος προσδιορίζονται ως εξής:

α. Η άμεση ενίσχυση νέων ώστε να ανταποκριθούν στο κόστος μίσθωσης της α’ κατοικίας τους.

β. Η αντιμετώπιση της επισφάλειας στέγασης για τους πλέον ευάλωτους εξ’ αυτών που έχουν χάσει ή κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους.

 

ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Νέοι ηλικίας 25 έως 39 ετών δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Ο ωφελούμενος και όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού θα πρέπει να περιλαμβάνονται στις ωφελούμενες μονάδες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κατά τον μήνα Μάρτιο 2023 (έκδοση της ΚΥΑ) και κατά την ένταξη τους στο Πρόγραμμα. Οι δυνητικά ωφελούμενοι υποβάλλουν αίτηση στον Δήμο διαμονής τους εντός αποκλειστικής προθεσμίας. Μοριοδοτούνται νοικοκυριά που υπόκεινται σε κατηγορίες όπως πολύτεκνές  ή τρίτεκνες οικογένειες , άτομα με αναπηρία, νοικοκυριά στα οποία έχει κοινοποιηθεί δικαστική απόφαση έξωσης ή διαταγή απόδοσης μισθίου,  μονογονεϊκές οικογένειες , άνεργοι, άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας κ.α. Οι εγκεκριμένοι ωφελούμενοι επωφελούνται από την δωρεάν μίσθωση ακινήτου για τρία έτη καθώς και από την κάλυψη δαπανών, από τα κόστη μετακόμισης του νοικοκυριού(μεταφορά οικοσκευής και μεταφορά λογαριασμών ΔΕΚΟ)

 

ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν διατεθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων «ΕSTIA II» και «ESTIA 2021» . Οι ιδιοκτήτες υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα εντός αποκλειστικής προθεσμίας η οποία ορίζεται με Πρόσκληση της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Τα διαμερίσματα εντάσσονται στο Πρόγραμμα εφόσον πληρούν τα κριτήρια των προστατευόμενων διαμερισμάτων με την εξαίρεση των όσων προβλέπονται για την οικοσκευή αυτών. Στους ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών , θα καταβάλλεται το ίδιο ποσό ενοικίου που λάμβαναν από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ προσαυξημένο κατά 9,6%( μέσος ετήσιος γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το έτος 2022).Τέλος, το πρόγραμμα καλύπτει δαπάνες για την επισκευή φθορών που θα διαπιστώνονται στα ακίνητα κατά την χρήση του ακινήτου καθώς και αποζημίωση στον ιδιοκτήτη με την λήξη της μίσθωσης για την αποκατάσταση του ακινήτου από τυχόν φθορές.

 

ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΝΤΕΣ ΦΟΡΕΙΣ

Για την υλοποίηση του Προγράμματος το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας συμπράττει, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης, με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.)  α’ και β’  βαθμού και νομικά πρόσωπα αυτών ή απευθείας με νομικά πρόσωπα Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού. Οι Δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα , όπου αυτά συμπράττουν, συμβάλλονται με το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στην προγραμματική σύμβαση καθορίζονται οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων μερών. Οι 44 Δήμοι που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα «ΚΑΛΥΨΗ» είναι οι ακόλουθοι:

Δήμος Αθηναίων, Δ. Γαλατσίου, Δ. Αγ. Βαρβάρας, Δ. Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Δ. Αιγάλεω, Δ. Ίλιου, Δ. Περιστερίου , Δ. Βύρωνα, Δ. Δάφνης – Υμηττού, Δ. Ζωγράφου, Δ. Ηλιουπόλεως, Δ. Καισαριανής, ,  Δ. Αγ. Δημητρίου, Δ. Αλίμου, Δ. Καλλιθέας, Δ. Μοσχάτου – Ταύρου, Δ. Νέας Σμύρνης, Δ. Παλαιού Φαλήρου ,Δ. Παιανίας Δ. Θεσσαλονίκης, Δ. Κορυδαλλού, Δ. Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη,  Δ. Καλαμαριάς, Δ. Κορδελιού – Ευόσμου, Δ. Λαγκαδά, , Δ. Παύλου Μελά, Δ. Πυλαία Χορτιάτη, Δ. Ωραιοκάστρου, Δ. Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δ. Δέλτα, Δ. Θέρμης, , Δ. Νεάπολης – Συκεών, Δ. Χαλκιδέων, , Δ. Τρίπολης, Δ. Κατερίνης, Δ. Καρδίτσας, Δ. Λάρισας, Δ. Τρικκαίων, Δ. Λεβαδέων, Δ. Κιλκίς, Δ. Παιονίας , Δήμος Ιωαννιτών, , Δ. Ηρακλείου  και  Δ. Μαλεβιζίου.

Τελευταίες Ανακοινώσεις

Αναρτήθηκαν τα ονόματα των δικαιούχων των προγραμμάτων του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ – Σοφία Ζαχαράκη: Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο ευρώ από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων για τη μείωση των ανισοτήτων και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Συνεχίζουμε.

Διαβάστε Περισσότερα »
Μετάβαση στο περιεχόμενο