Με τη συμμετοχή Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων πραγματοποιήθηκε χθες, 23 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, η απολογιστική, για το έτος 2021, συνάντηση εργασίας του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ).
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανακοινώθηκε το συνολικό έργο και συζητήθηκε η εξέλιξη του Προγράμματος που στόχο έχει την πολυεπίπεδη ανακούφιση των αδύναμων κοινωνικά πολιτών στο πλαίσιο της επισιτιστικής πολιτικής.
Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, κατά το έτος 2021, το ΤΕΒΑ έλαβε 205.539 αιτήσεις από νοικοκυριά που αντιστοιχούν σε 385.200 τελικούς δικαιούχους και μέσω των κοινωνικών συμπράξεων διένειμε 12.543.23 τόνους τροφίμων, συνολικά δε από την αρχή της Προγραμματικής Περιόδου (2014-2020) 62.737.92 τόνους. Όπως προβλέπεται από το πλαίσιο λειτουργίας του ΤΕΒΑ τα τρόφιμα τα οποία δεν παρελήφθησαν από τους αιτούντες προωθήθηκαν σε δομές σίτισης και ανήλθαν σε 2.594.839,00 γεύματα.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης εργασίας επισημάνθηκε επίσης ότι την περίοδο του covid-19, το 2021, το ΤΕΒΑ δεν ανέκοψε τη λειτουργία του και οι διανομές πραγματοποιήθηκαν σε ανοικτά κέντρα διανομής, σε σημεία διανομής κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού, με παραδόσεις κατ’ οίκον, αλλά και με τη μέθοδο drive through.
Τέλος έγινε σαφές εκ μέρους των ιθυνόντων ότι θα απορροφηθεί το 100% του προϋπολογισμού του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής& Βασικής Υλικής Συνδρομής (2014 -2020), ενώ για την περίοδο 2021-2027, το ΤΕΒΑ θα συνεχίσει την δράση του με προϋπολογισμό, ύψους 400.000.000 ευρώ, με στόχο πάντα να μην ανακοπεί η σταθερή στήριξη των αδύναμων νοικοκυριών.
Στη συνάντηση εργασίας στη Θεσσαλονίκη, η διοικήτρια του ΟΠΕΚΑ κυρία Ξένια Παπασταύρου καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στο 7ο Annual Review Meeting του Επιχειρησιακού Προγράμματος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μελών και φορέων θα είναι λίαν εποικοδομητική και στο μέλλον. Σημειωτέον ότι το ΤΕΒΑ έχει πλέον ενταχθεί στον ΟΠΕΚΑ ως Διαχειριστική Αρχή.
Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το λόγο έλαβε η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Μονάδας κ. Cristiana Costinescu. Η ευρωπαία αξιωματούχος δήλωσε ότι η Επιτροπή θεωρεί θεμελιώδους σημασίας την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών ζωής για τις ευάλωτες ομάδες μέσα από την παροχή τροφίμων και βασικής υλικής βοήθειας. Προσέθεσε δε ότι η περαιτέρω ενσωμάτωση αυτής της στήριξης με στοχευμένες κοινωνικές, εργασιακές, εκπαιδευτικές και ιατρικές υπηρεσίες έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον για τα άτομα που βιώνουν φτώχεια και υλική στέρηση.
Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γ. Σταμάτης αναφέρθηκε στην σημασία των δράσεων που αναπτύσσονται στο πλαίσιο χρηματοδότησης από το ΤΕΒΑ. Σημείωσε δε ότι μεγάλο στοίχημα αποτελεί η ανάπτυξη συνεργειών με τις υπόλοιπες εθνικές στρατηγικές και σχέδια – Εγγύηση για το Παιδί, Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης, Στρατηγική για την μακροχρόνια φροντίδα ηλικιωμένων κ.α, ώστε στο τέλος της μέρας, κάθε ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού να καλύπτεται από ένα ολοκληρωμένο πλέγμα υπηρεσιών στη βάση της εκ των προτέρων εκτίμησης των εξατομικευμένων αναγκών της.
Στην αναλυτική παρουσίαση των δεδομένων και των στοιχείων του Προγράμματος για το έτος 2021 προχώρησε ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής ΟΠΕΚΑ κ. Ι. Πασπάλας και οι συνεργάτες του.
Στο 7ο Annual Review Meeting του Επιχειρησιακού Προγράμματος, συμμετείχαν επίσης 70 εκπρόσωποι των Κοινωνικών Συμπράξεων από όλη την Ελλάδα και το παρόν έδωσαν και τοποθετήθηκαν επί του θέματος τρεις δήμαρχοι. Ο Δήμαρχος Περιστερίου, κ. Α. Παχατουρίδης, ο Δήμαρχος Φυλής, Χ. Παππούς και ο Δήμαρχος Ξάνθης Μ. Τσέπελης).
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΠΕΚΑ