1555

Περιφερειακή Συνάντηση των Φορέων των Κοινωνικών Συμπράξεων της ΠΔΕ του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής» του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ / FEAD) 2014 – 2020

Αθήνα,  1η Ιουλίου 2022

 

Ο περιφερειάρχης ΔΕ κ. Ν. Φαρμάκης και η διοικητής του ΟΠΕΚΑ κ. Ξένια Παπασταύρου

Υπό την αιγίδα του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 27 Ιουνίου, στην Πάτρα, η πρώτη Περιφερειακή Συνάντηση για το Τ.Ε.Β.Α. στη Δυτική Ελλάδα. Προσκεκλημένη στη Συνάντηση ήταν η διοικητής του ΟΠΕΚΑ κ Ξένια Π. Παπασταύρου, δεδομένου ότι ο Οργανισμός έχει οριστεί ως η Διαχειριστική Αρχή για το Τ.Ε.Β.Α. και για το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους Άστεγους».

 

Ο κ. Περιφερειάρχης, αναφερόμενος στο Τ.Ε.Β.Α. επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για το το πιο μεγάλο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας που έχουμε στα χέρια μας, ένα πρόγραμμα που αφορά 44.456 ωφελούμενους, ανάμεσα τους και 9.300 παιδιά και έφηβοι. Ο κ. Φαρμάκης προσέθεσε ότι «για πρώτη φορά εφαρμόζεται στο επίπεδο της Περιφέρειας ολοκληρωμένο σχέδιο για τα κοινωνικά ζητήματα με πυξίδα τον Μηχανισμό Συντονισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Καινοτομίας και το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης που τέθηκε σε εφαρμογή»

 

Από την πλευρά της, η διοικητής του ΟΠΕΚΑ κ. Ξ. Π. Παπασταύρου δήλωσε τα εξής:  «Ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ορίστηκε αρμόδιος φορέας για τη συνέχιση της δράσης του Τ.Ε.Β.Α. Για όλους εμάς στον ΟΠΕΚΑ, δεν πρόκειται απλώς για μία νέα δράση που εντάχθηκε στην αρμοδιότητά του Οργανισμού μας, αλλά για ένα κρίσιμης σημασίας Πρόγραμμα το οποίο ενισχύει περαιτέρω τη στήριξη στους πιο ευάλωτες συμπολίτες μας.

Το Τ.Ε.Β.Α. συνιστά ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός πυκνού και συνεκτικού διχτυού ασφαλείας για την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους.

Όλοι μαζί, με την εμπειρία της Διαχειριστικής Αρχής και την πολύτιμη συμβολή της Αυτοδιοίκησης, και όλων των φορέων που έρχονται σε άμεση καθημερινή επαφή με τους πολίτες, δουλεύουμε συστηματικά και συνεκτικά για την επίτευξη του στόχου μας, που δεν είναι άλλος από την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική συμπερίληψη.

H σημερινή διοργάνωση αποτελεί μία σημαντική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της δικτύωσης και μία ευκαιρία που θα βοηθήσει στον εντοπισμό και στην ουσιαστική επίλυση αναγκών των ωφελούμενων του Τ.Ε.Β.Α. Πιστεύω ακράδαντα, ότι  ο καθένας από μας που βρίσκεται εδώ σήμερα, από τη δική του θέση, και με τη δική του εμπειρία και γνώση των αναγκών των πολιτών, μπορεί να συνεισφέρει θετικά και αποδοτικά στην καλύτερη, και ακόμη πιο στοχευμένη υλοποίηση του Προγράμματος.

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκαν τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος όσο και η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά, αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη σημασία του Τ.Ε.Β.Α. και το ρόλο του ως βασικού εργαλείου ανακούφισης χιλιάδων οικογενειών και πολιτών.

Τοποθετήσεις έγιναν επίσης από τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας  Βασίλη Γιαννόπουλο,  όπως και από τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΔΕ, Χρήστο Παπασημακόπουλο.

Αναλυτικότερα για το Τ.Ε.Β.Α. μίλησε ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής του προγράμματος, Ιωάννης Πασπάλας,  τεκμηριώνοντας με στοιχεία το ποιοτικό άλμα στη νέα προγραμματική περίοδο, όπου το 72% των τελικών δικαιούχων στη Δυτική Ελλάδα έχει λάβει βοήθεια πάνω από μια φορά, ενώ ως πριν ένα χρόνο, το 57% των τελικών δικαιούχων στη συγκεκριμένη περιφέρεια δεν μπορούσαν να αγοράσουν προϊόντα – είτε για τους ίδιους είτε για τις οικογένειές τους – που σήμερα παίρνουν από το ΤΕΒΑ.

Τέλος, τις θέσεις της εξέφρασε και η Υπεύθυνη Συνοδευτικών Μέτρων MScΥγειονολόγος – Λογοθεραπεύτρια, Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Μαίρη Ξένου.

 

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΠΕΚΑ

 

Τελευταίες Ανακοινώσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο