1555

Τα αναπηρικά επιδόματα δεν κόβονται

 Τα αναπηρικά επιδόματα δεν κόβονται

Το πιλοτικό πρόγραμμα θα διευκολύνει πρωτίστως τους αναπήρους

 

Σεβόμενος τους αγώνες των ατόμων με αναπηρία, ο Διοικητής του ΟΠΕΚΑ, Στυλιανός Πλιάκης, δέχτηκε σήμερα στο γραφείο του αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, η οποία πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στον Οργανισμό.

 

Υπενθυμίζεται πως ο Οργανισμός συστάθηκε πριν 8 ημέρες, στις 22 Φεβρουαρίου με τον ν. 4520/2018, ώστε να αποτελέσει βασικό πυλώνα του κράτους Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με αποστολή να στηρίξει την οικογένεια, τα άτομα με αναπηρία, τους ανασφάλιστους υπερήλικες και άλλες ευπαθείς ομάδες.

 

Ο κ. Πλιάκης είχε πολύωρη συζήτηση με εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής τονίζοντας επανειλημμένα και προς όλους ότι δεν πρόκειται να κοπεί κανένα προνοιακό επίδομα αναπηρίας. Σκοπός της πιλοτικής διαδικασίας είναι τα άτομα με αναπηρία να λαμβάνουν πλέον από μια, ενιαία αρχή τα επιδόματά τους σε σταθερή ημερομηνία που θα είναι γνωστή σε όλους και με απόλυτη διαφάνεια, με ηλεκτρονικές αιτήσεις και αδιάβλητες διαδικασίες.

 

Όπως έχει ήδη επισημανθεί, η πιλοτική διαδικασία απονομής προνοιακών επιδομάτων για άτομα με αναπηρία περιλαμβάνει ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης μέσω ειδικής πλατφόρμας, δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου αναπηρίας από τον θεράποντα γιατρό του ανάπηρου, συμπλήρωση εισηγητικού, παραπομπή του στα ΚΕΠΑ, αξιολόγηση και εκτίμηση της αναπηρίας από τριμελή Υγειονομική Επιτροπή, συμπλήρωση ερωτηματολογίου από ιατρό με εξειδίκευση ή εμπειρία σε εργασιακά θέματα, για τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου. Ο κ. Πλιάκης επανέλαβε πως το ερωτηματολόγιο δεν επηρεάζει την κρίση και την απόφαση της υγειονομικής επιτροπής ως προς την χορήγηση του επιδόματος. 

 

«Ο ΟΠΕΚΑ, τόσο οι εργαζόμενοι του όσο και η Διοίκηση, γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα του χώρου και με ευαισθησία και ανθρωπιά θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα άτομα με αναπηρία. Τα αναπηρικά επιδόματα δεν κόβονται και η διαδικασία απονομής τους δεν αλλάζει, πλην της πλήρους ψηφιοποίησής της, πράγμα που θα διευκολύνει τα μέγιστα πρωτίστως τους ίδιους τους αναπήρους», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Διοικητής.

 

Προς αποφυγή παρερμηνειών, επισημαίνονται επίσης τα εξής :

  • η Διοίκηση και οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΑ είναι έτοιμοι να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις του πιλοτικού προγράμματος για τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπηρίας, το οποίο έχει μπει σε τροχιά όπως προβλέπει ο νόμος.
  • Τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα δεν είχαν, ούτε προβλέπεται να αποκτήσουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια.

 

Επίσης, οι αιτιάσεις περί περικοπής των κρατικών δαπανών για την Πρόνοια μόνο ως παραπληροφόρηση μπορούν να εκληφθούν, την στιγμή που όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί αλλά το αντίθετο έχουν σημαντικά αυξηθεί : από 780 εκ. το 2015, ξεπέρασαν το 1,5 δις. το 2017 και  θα ξεπεράσουν τα 2,5 δις. το 2019.

 

Από Διοίκηση ΟΠΕΚΑ

Τελευταίες Ανακοινώσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο